"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Bemutatkozunk

Városunkban tíz alapító taggal megalakult az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, mely céljával és tevékenységével egyedülálló az országban. Az egyesület célja Nyirő József és az Erdélyi Helikon írói irodalmi örökségének ápolása, népszerűsítése főleg a tanuló ifjúság körében. Célunk továbbá a határon túli magyar irodalom felvállalása és népszerűsítése is.

Vissza szeretnénk hozni a szívekbe az olvasás varázsát, a könyvek illatát, amelyet azok kézbevétele jelentett valamikor. Az egyesület ennek érdekében prózafelolvasó versenyeket szervez- alapul véve a már hagyományosan 13 éve megrendezett a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolában elindított Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Prózafelolvasó Versenyt- általános és középiskolások részére, országos, majd a következő évtől határokon túli részvétellel.

Író-olvasó találkozókat, irodalomtörténeti előadásokat, emlékműsorokat, városi és vidéki rendezvényeken felolvasásokat, rendhagyó irodalom órákat, kiállításokat,, irodalmi vetélkedőket és kirándulásokat tervezünk. Egyesületünk tevékenységének fő támogatója és védnöke a Magyar Országgyűlés Hivatala és Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke.

Felvállaltuk egy olyan kor erdélyi magyar irodalmának népszerűsítését, mely korban a magyar szó, a magyar irodalom nagyon sokat jelentett egy elszakadt országrész magyarjai számára, lelkeket mentett meg és segített a mindennapi nehéz sorsok elviselésében. Ez a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom, a magyar kultúra szerves része, igazi kincse. Sokáig tiltották és jelenleg sem került még igazi, méltó helyére.

Egyesületünk fő célja, hogy ne felejtődjön el. Ismerjék meg gyermekeink és adják tovább.

Az, hogy a fentiek megvalósuljanak.

„csak rajtunk múlik”

Aki tenni szeretne ezért, és szereti az erdélyi lélek, kultúra és táj csodálatos világát, vagy csak támogatná egyesületünket, azokat nagy szeretettel várja egy tenni akaró baráti társaság!

Biztosak vagyunk hogy ezzel a tevékenységünkkel a város kulturális életét is gazdagítani fogjuk

Dr. Döme Ottó, elnök


Alapító tagok
Dr. Döme Ottó, elnök
Hachbold Helga Rita, elnökségi tag
Rozsnyai Sarolta, elnökségi tag
Bikfalvy Anna
Csúzdi Zoltán
Farkas Edit
Ferenczi Anna
Jerémiás Béláné
Király Gábor
Szakál Györgyné

Tiszteletbeli tagok
Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke
Dr. Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke
Fráter Olivér, Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese
Nyirő K. JuditEz történt velünk 2014-ben:
Ez történt velünk 2015-ben:


Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2024
Eddig 271563 látták a honlapunkat.

2024. július 21.

***