"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink


2018. április 13. - 18. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Kiskunhalas18. Klasszikus Erdélyi

Magyar Irodalom

Kárpát-medencei

Prózafelolvasó Verseny
Kárpát-medencei prózafelolvasó verseny Kiskunhalason

Immár 18. alkalommal került megrendezésre a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny Kiskunhalason, amely 5 éve - a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel való összefogásnak köszönhetően - Kárpát-medenceivé nőtte ki magát.

Több mint 30 diák jött el idén és mutatta meg tehetségét: Tamási Áron és Nyirő József műveiből olvastak fel részleteket az április 13-i versenyen. A fővédnök idén is Kövér László volt, az Országgyűlés elnöke. Védnökök: Szász Jenő, az NSKI elnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő.


A szervezők köre bővült: az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium mellett idén a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is feladatot vállalt a rendezvény létrehozásában.


A megnyitó ünnepség rövid műsorral kezdődött, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium énekkara és tanulói köszöntötték a megjelenteket irodalmi összeállítással, melynek címe: Csaba álmának őrzői: a székelyek”. A magyarság összetartozásáról, a nemzettudatról szóló szemelvényeket dr. Vojcsek Hajnalka egyesületi alelnök válogatta. A szereplők névsora: Kovács István Mátyás, Szabó-Galiba Gergő, Varga Szintia, Kisgyörgy Anita, Halasi Laura, Kerekes Tamás, Kollár Valentina, Kádár Zoltán. Az énekkar tagjai: Árva Barbara, Kazi Regina, Fehér Máté és Földes Bertold. A felkészítők: Pozsonyiné Jámbrik Zsuzsanna és Sós Erika tanárnők.


Ezt követően beszédek hangzottak el. Először dr. Döme Ottó elnök köszöntötte a jelenlévőket, ismertetve az egyesület eddigi tevékenységét. Visszatekintett a 18 évvel ezelőtti kezdetekre, az elmúlt évek eredményeire, a sok-sok rendezvényre, versenyre, amit létrehoztunk. Mindez azonban segítők nélkül nem jöhetett volna létre. Támogatóink közül ezért köszönetképpen hárman kaptak idén tiszteletbeli tagságot:

- Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke

- Bányai Gábor, országgyűlési képviselő

- és Balázsfi Csaba úr, Nyirő József unokája.

Számukra a díszoklevelet dr. Döme Ottó elnök adta át a műsor keretében.


Ezt követően Bányai Gábor képviselő úr és Téglás László igazgató úr mondott beszédet. Majd a Felvidékről érkezett diákok rövid műsora következett: Szlatki Áron és Döme Dávid Zoltán verssel, Czajlik Boglárka pedig népdallal színesítette a rendezvényt.

A versenyt hivatalosan dr.Molnár Gergely, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője nyitotta meg, aki most először járt Kiskunhalason az intézmény képviseletében.


Idén is két korcsoportban versenyeztek a diákok. Az általános iskolások Nyirő József Székelyek című novelláskötetéből olvastak fel részleteket. Náluk a következő személyek értékeltek:


  1. A zsűri elnöke, dr. Gasparicsné dr. Kovács Erzsébet, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója; főiskolai tanár; a Magyartanítás című szakmai folyóirat főszerkesztője
  2. Dr. Nahimi Péter, történész, médiaszakértő, volt országgyűlési képviselő; jelenleg a Pongrátz Gergely Alapítvány kurátora, valaminta Pongrátz Gergely ’56-os Emlékmúzeum vezetője
  3. Erhardt Györgyi, pedagógus; akiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtár igazgatója.
  4. Végső István, történész, kommunikációs szakember, a kiskunhalasi székhelyű hagyományőrző és hagyományápoló profilú Pásztortűz Egyesület vezetője; a Honismereti Szövetség országos titkára


A következő eredmények születtek:

I. Takács Alina (III. Béla Gimnázium, Baja)

II. Szász Anita (Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu – Erdély)

III. Fodor Dorottya (Elekes Vencel Általános Iskola, Gyergyóújfalu – Erdély)


· A zsűri különdíjasa Szabó Vivien lett. (Szt. Gellért Katolikus Ált. Iskola, Kiskunmajsa)

· Kiskunhalas város különdíját Samu Szimonetta (KRK Szilády Áron Református Gimnázium) kapta.

· Bányai Gábor képviselő úr különdíját Béres Anna (Szt. Gellért Katolikus Ált. Iskola, Kiskunmajsa) nyerte el.

· Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület díjazottja Balázs Dávid (Szent Kereszt Általános Iskola, Cegléd) lett.


A középiskolások kategóriájában indulók Tamási Áron Rügyek és reménységcímű novellagyűjteményéből olvastak fel részleteket.

A zsűri tagjai voltak:

  1. Elnök: Zayzon Zsolt, a Pécsi, majd a Miskolci Nemzeti Színház Szendrő-díjas színésze, jelenleg a kecskeméti Katona József Színház tagja; a tavalyi évad „Legjobb férfi epizodista” kitüntetés díjazottja; korábban a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem oktatója


A zsűri további tagjai:

  1. Dr. Gasparics Gyula, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola Nyelvi és Irodalmi Tanszékének főiskolai tanára; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója

3. Nagy –Apáti Ivett, pedagógus, a Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője

  1. Kondás Annamária, tanító, tanár, Kazinczy-érmes pedagógus


A középiskolások helyezettjei:

I. Tabajdi Anna (Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Kiskunmajsa)

II. Fejes Fanni (Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, Kiskunmajsa)

III. Nagy Norbert (Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas)


· A zsűri különdíját Tóbiás Anna (KRK Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas) kapta.

· Kiskunhalas Város különdíját Szeg Dorottya (KRK Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas)nyerte el.

· A Halasi Csipke Közalapítvány által felajánlott díjat Tősmagi Klaudia (Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas) vehette át.

· Bányai Gábor képviselő úr különdíját Tóth Anna (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalas) kapta.

· Végezetül pedig az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület különdíjban részesítette a felvidéki Czajlik Boglárkát. (Mariánum Egyházi Gimnázium, Komárom)


Emléklapban részesült:

- Döme Dávid Zoltán, Döme Károly Alapiskola és Óvoda, Izsa (Felvidék)

- Gazdag Gyula, Felsővárosi Ált. Isk., Kiskunhalas

- Ígyártó Krisztina, Péterfalvi Református Gimnázium, Kárpátalja

- Kocsi Kitti, II. János Pál Pápa Katolikus Ált Isk., Kecel

- Kormányos Melinda, Kertvárosi Ált. Isk., Kiskunhalas

- Nádházi Alexandra, Szent Kereszt Katolikus Ált. Isk., Cegléd

- Pintér Lilla, KRK Központi Ált. Isk., Kiskunhalas,

- Szabó Bence, Elekes Vencel Ált. Isk., Gyergyóújfalu (Erdély)

- SzlatkiÁron, Munk Utcai Alapiskola, Komárom (Felvidék)


- Berger Balázs, KSZC Vári Szabó István Szakközépiskola, Kiskunhalas

- Bőszény Dávid, KSZC Dékáni Árpád Szakgimnázium, Kiskunhalas

- Csuka Mónika, Péterfalvi Líceum, Kárpátalja

- Kocsis István, II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalas

- Kosztolányi Zsófia, III. Béla Gimnázium, Baja

- Kuklis Ádám, KSZC Vári Szabó István Szakközépiskola, Kiskunhalas

- Ladányi Flóra, Péterfalvi Líceum, Kárpátalja


Az emléklapokon, okleveleken kívül valamennyi versenyző hazavihette az egyesületünk által összeállított ajándékcsomagot, mely értékes könyvekből, ajándéktárgyakból állt. Ezúton köszönjük az ehhez nyújtott támogatást Papp Gyula úrnak, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum igazgatójának, valamint dr.Molnár Gergely úrnak, a Nemzetstratégiai Intézet osztályvezetőjének.


Az idei díjátadón további elismerések átadására is sor került.

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium emléklappal köszönte meg a kárpátaljai résztvevőknek a versenyeken való eredményes szereplést. Az emléklapot Téglás László igazgató úr adta át.

Egyesületünk a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájával együtt létrehozta az Erdélyi Csillagok-díjat, melynek mindenkori adományozója az iskola. Ezt a díjat 2018-ban a bajai III. Béla Gimnázium kapta, aki a kezdetektől képviseltette magát a versenyen mind az általános, mind pedig a középiskolás kategóriában. Az évek folyamán minden alkalommal kimagasló eredményt értek el a gimnázium diákjai. Számukra az emlékplakettet Molnár Nándor igazgató úr adta át.


A díjátadót követően a diákok és a felkészítő tanárok a vendégekkel együtt megkoszorúzták az öt évvel ezelőtt ültetett Erdélyi Csillagok Fáját. Az évforduló alkalmával Hozdik Zsolt kanonok-plébános áldást mondott a fánál. A székely himnusz eléneklésével zárult a rendezvény.

Hachbold Helga Rita


Fényképek: Hollósi-Simon IstvánFényképek: Anda Péter
 
Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2023 - Bejelentkezés
Eddig 255368 látták a honlapunkat.

2023. december 7.

1927. december 07., 96 éve:
Csíksomlyón megszületett Fodor Sándor, erdélyi magyar író, műfordító.

***