"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink

14. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

2014. március 21., Kiskunhalas

14. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom

Kárpát-medencei Prózafelolvasó Verseny

Kiskunhalas, 2014. március 21.


14. KLASSZIKUS ERDÉLYI MAGYAR IRODALOM
KÁRPÁT-MEDENCEI PRÓZAFELOLVASÓ VERSENY

Március 21-én pénteken rendezte meg az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a 14. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt a kiskunhalasi Csipke Hotelben.

Mára az iskolai házi verseny dr. Döme Ottó áldozatos munkája révén Kárpát-medenceivé nőtte ki magát: idén először a határon túlról is érkeztek diákok, az eseményre az országos média is felfigyelt.

A verseny fővédnökségét Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta el. A védnökök: Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, valamint Finta József érseki helynök és Téglás László iskolaigazgató.

Már csütörtökön megkezdődtek az előkészületek. Váris diákok segítségével berendeztük a termeket, elhelyeztük a plakátokat, kijelöltük a felolvasandó szövegeket, elkészítettük a sorszámokat.

Este vendégül láttuk a már megérkező felvidéki és erdélyi versenyzőket és kísérő tanáraikat. A vacsorát a Csipke Hotel éttermében fogyasztottuk el. A Sepsiszentgyörgyről érkező vendégeket Téglás László halasi iskolaigazgató kísérte el, hiszen ők a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola testvériskolájaként látogattak el hozzánk. A Berde Áron Szakközépiskolából 3 középiskolás lány indult a másnapi versenyen.

A Felvidékről is három lány - és 3 kísérő tanár - érkezett a versenyre, őket a révkomáromi Kárpátia Sport Polgári Társulás támogatta, az utazáshoz szükséges kisbuszt Marcelháza bocsátotta rendelkezésükre. Király Gábor egyesületi tag régi ismerőse, Pallag György volt az, aki összefogta a kis csapatot.

A vidám hangulatú, ismerkedéssel egybekötött vacsorán már tanúi lehettünk annak, hogy a határon túliak milyen ízesen, szép tájszólásban beszélik a magyar nyelvet.

21-én pénteken 9 órától gyülekeztek a résztvevők, a zsűri tagjai, a szereplők és a meghívott vendégek a Csipke Hotel aulájában, ahol megcsodálhattak Döme Ottó könyvgyűjteményét, az Erdélyi Helikon íróinak díszes kiadásait. A regisztráció lebonyolításában tekós diákok és tanárok segítettek.

Az ünnepélyes megnyitóra délelőtt 10 órakor került sor. Hatalmas médiaérdeklődés kísérte az eseményt, a közszolgálati tévé és rádió is képviseltette magát a helyi és más Bács-Kiskun megyei sajtósok mellett. A Himnusz közös eléneklése után a Napsugár Óvoda műsorát láthatták a résztvevők, majd Kecskés Dóra énekelt egy népdalt, Kasza Bernadett szavalta el Zas Lóránt Erdély című versét. Kányádi Sándor Fekete-piros című versének dramatizált változatát Szabó Roland, Horváth Réka és Szabó-Galiba Viktor adta elő. A műsort Anda Péter és Kun Hajnalka tanárok állították össze, a rendezvény narrátora Szabó Dalma volt.

Ezt követően dr. Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével az Erdélyi Helikon alapítója, báró Kemény János unokája, báró Kemény Endre és Medgyessy Éva, a Várvédő újság alapító főszerkesztője is. Nyirő Judit, az író unokahúga távollétében levélben köszöntötte a versenyzőket. Téglás László iskolaigazgató is szólt a vendégekhez. Végezetül Finta József érsekségi helynök szavait hallhattuk.

A versenyt megtisztelte jelenlétével Fráter Olivér is, akit az egyesület tiszteletbeli tagjává fogadtak. Az erről szóló dokumentum átvétele után a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese beszédet mondott és megnyitotta a versenyt.

A megnyitó végén Király Gábor egyesületi tag mutatta be az 5-5 tagú zsűrit:

Az általános iskolai korosztály zsűri elnöke Mikes Imre Elek, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésze volt. A zsűri tagjai pedig: Tallér Edina, kiskunhalasi származású írónő, a nemrégiben megjelent Lehetek én is című regény szerzője, Vadkerti Tóth Erzsébet, nyugdíjas magyartanár, valamint két egyesületi tag: Csúzdi Zoltán és Király Gábor.

A középiskolások zsűri elnöke Kovács Frigyes, Jászai Mari-díjas színész, rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára volt, a tagok között pedig Gerner Csabát, kiskunhalasi származású ismert színészt, valamint az egyesület több tagját: Bikfalvy Annát, Jerémiás Bélánét és Szakál Györgynét köszönthettük.

Egy rövid szünetet követően megkezdődött a verseny. 15, illetve 16 fő várta izgatottan, hogy megmutathassa képességét. Kiskunhalas valamennyi iskolájából érkeztek diákok, ezenkívül Baja, Cegléd, Jánoshalma, Kecel, Kecskemét és Kiskunmajsa városából. Idén először – a meghívást elfogadva – a Kárpát-medence területéről is jöttek csapatok: Felvidékről Révkomárom és Marcelháza, Kárpátaljáról Péterfalva, Erdélyből Sepsiszentgyörgy, a Vajdaságból pedig Magyarkanizsa és Szabadka küldött versenyzőket.

Az általános iskolások báró Kemény János Medvekaland a Kárpátokban című novelláskötetéből olvastak fel, míg a középiskolások Nyirő József Madéfalvi veszedelem című regényéből. A közel egyórás versengés után a zsűri értékelt, majd kihirdette az eredményt.

Valamennyi résztvevő megkapta az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület ajándékát, az Örök Erdély című könyvet, valamint a ceglédi polgármester, továbbá Fráter Olivér és Budapest X., XV., XVIII és XXI. kerületek polgármestereinek támogatásával vásárolt könyveket, CD-ket.


Az I. kategóriában (5-8. évfolyam) a következő díjazások születtek:

I. helyezett Tóbiás Anna KRK Szilády Áron Gimnáziuma
Kiskunhalas
II. helyezett Bartha István Szent Gellért Kat. Ált. Isk. és Óvoda
Kiskunmajsa
III. helyezett Czibor Eszter Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
Marcelháza (Felvidék)
Különdíj a zsűri felajánlásában Léé Noémi Kossuth Lajos Gimnázium
Cegléd
Kiskunmajsa város alpolgármesterének különdíja Tabajdi Anna Szent Gellért Katolikus Általános Iskola
Kiskunmajsa
Vancsura Autósiskola különdíja Pente Szilvia Bibó István Gimnázium
Kiskunhalas
Dr. Döme Ottó különdíja Fenyvesi Dávid Szent Anna Kat. Óvoda, Ált. Isk. és Diákotthon
Jánoshalma

II. KATEGÓRIA 9-12. évfolyam nyertesei:

I. helyezett Szűcs Orsolya Szvetozar Markovic Gimnázium
Szabadka
II. helyezett Farkas EditII. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola
Kiskunhalas
III. helyezett Sike Klaudia Bibó István Gimnázium
Kiskunhalas
Különdíj a zsűri felajánlásában Katus Nikolett Kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Kiskunhalas
Lukács László országgyűlési képviselő különdíjaMohai Aletta III. Béla Gimnázium
Baja
Kiskunhalas város Polgármesterének különdíja Brassó Bátor KRK Szilády Áron Gimnáziuma
Kiskunhalas
Dr. Vojcsek Hajnalka különdíja Vrabecz Botond Kossuth Lajos Gimnázium
Cegléd
II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola különdíja Magyari AndreaBerde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola
Sepsiszentgyörgy

Emléklapot kapott:

 • Balabán Adrienn (Péterfalva, Kárpátalja)
 • Becsi Dorka (Kiskunhalas)
 • Csehák Csenge (Magyarkanizsa, Vajdaság)
 • Donát Cintia (Sepsiszentgyörgy, Erdély)
 • Erdei Renáta (Péterfalva, Kárpátalja)
 • Farkas Ambrus (Kecskemét)
 • Halász-Szabó Petra (Kiskunhalas)
 • Kárpáthy Fanni (Révkomárom, Felvidék)
 • Kerekes Tamás (Kiskunhalas)
 • Kovács Lili (Kecel)
 • Magyarics Arianna (Révkomárom, Felvidék)
 • Molnár Emese (Péterfalva, Kárpátalja)
 • Pozna Réka Tímea (Sepsiszentgyörgy, Erdély)
 • Purgel Dominik (Magyarkanizsa, Vajdaság)
 • Simon-Jójárt Krisztina (Kiskunhalas)
 • Tősmagi Klaudia (Kiskunhalas)

Az egyesület megköszönte a zsűri munkáját is: ajándékba egy-egy Várvédő irodalmi füzetet kaptak, amit az Erdélyi Helikon írójának leszármazottja, báró Kemény Endre és az újság alapító főszerkesztője, Medgyessy Éva is dedikált.

Az eredményhirdetést követően a résztvevők közösen ültették el a közeli parkban az Erdélyi Csillagok fáját, melyhez egy-egy maroknyi földet hoztak a határon túliak.

A faültetés ötlete Lukács László országgyűlési képviselőtől származik, így vele együtt koszorúztak a verseny szervezői. Végezetül egy-egy szál virágot helyeztek el a résztvevő iskolák képviselői a fa mellett, miközben a Határtalan dal szólt.

Péntek este a még itt tartózkodó kárpátaljai vendégeket hívtuk meg vacsorára. A három lány és kísérő tanáraik elismerően szóltak a versenyről és Kiskunhalas városáról. Nagy Ernő, a Bernáth Kollégium igazgatója is részt vett a közös étkezésen, hiszen az ő meghívására érkeztek a péterfalvaiak városunkba. Mindannyian úgy búcsúztunk el, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.

A szervezők ezúton is gratulálnak a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak, és köszönik támogatóik segítségét.

TÁMOGATÓK

 • Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke
 • Nemzetstratégiai Kutatóintézet
 • II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola
 • Döme-Kert Bt.
 • Dr. Hollósi-Simon István
 • Vancsura Autósiskola
 • Horváth Csaba, vállalkozó
 • GiorgioDekor Kft.
 • Lukács László, országgyűlési képviselő
 • Barbi Virág
 • Kardos Tüzép
 • RADON HOLDING Kft.
 • Papdi József, vállalkozó
 • Abonyi Henrik, Kiskunmajsa alpolgármestere
 • dr. Vojcsek Hajnalka, tanár
 • Font Pincészet, Soltvadkert
 • Kiskunhalas Város Önkormányzata, Gyovai István polgármester
 • Cegléd Város Önkormányzata, Földi László polgármester
 • Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzata,
  Kovács Róbert polgármester
 • Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata,
  László Tamás polgármester
 • Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata,
  Ughy Attila polgármester
 • Budapest Főváros XXI. kerület Csepel Önkormányzata,
  Németh Szilárd polgármester
 • Kiskunhalasi Napsugár Óvodák Szilády Áron utcai Tagóvoda
 • Bernáth Lajos Kollégium, Kiskunhalas
Köszönjük a Kiskunhalasi Napsugár Óvodák Szilády Áron utcai Tagóvodája gyermekeinek a szép műsort! Elismerésünk jeléül tortával leptük meg a fellépőket:

Fényképek: Dr. Döme Ottó

Fráter Olivér levele

Kedves Ottó!

Kérlek engedd meg, hogy még egyszer sok szeretettel gratuláljak a verseny sikeres megrendezéséhez, és egyben sok erőt kívánjak a jövőbeni feladatok eredményes ellátásához!

Barátsággal: Olivér
Fráter Olivér megnyitó beszédeTisztelt Érseki helynök Úr! Tisztelt Igazgató Úr! Tisztelt Meghívottak!
Kedves Diákok!

Mivel édes magyar anyanyelvünk dicsérete is a mai nap, és mivel folyamatos kitekintésre van szükségünk már az önmeghatározás első óráiban is, nos, engedjék meg itt mindjárt az elején idézni Karácsony Sándor egyik alapvető gondolatát a témakörben. Ő így fogalmaz: „Nagy és szép érzés önti el a magyar embert, amikor először döbben tudatára annak, hogy magyarrá születésének nagy és szép gondolata, a magyar igazság a logika örök törvényei szerint is igaz.” Amit nagy gondolkodónk a magyar észjárásról írt azt éppen az észjárásunkat, sajátos logikánkat őrző anyanyelvünk hordoz – talán évezredek óta, szinte változatlan formában.

A magyarság ma is egységes egész. És ennek lenyomata éppen a németnél, angolnál és számos más világnyelvnél is egységesebb és épebb, hét határral is dacoló anyanyelvünk. Azért, hogy ez az egység újabb évszázados lépésekben is megmaradjon, ki kell vívnunk azonban mindenki számára a méltó élethelyzetet és az önrendelkezés minden szintjét és valamennyi formáját. Erdély már a két világháború közötti nagy nemzedékek révén is megmutatta, hogy amennyiben kicsit is lélegzethez jut, a kisebbségbe sorvasztás ellenére igazi gyöngyszemeit termeli a közművelődésnek, az irodalomnak és a közösségi összefogás leleményes hagyományápoló formáinak.

Kultúra nem születik csak ott, ahol megvannak hozzá a feltételek. A virág sem hajt ki táptalaj, eső és napfény nélkül. Önmagában azonban a kultúra lélegeztető gépen tartva nem teremti elő a nemzeti lábra állás feltételeit. Mégis érezzük, tudjuk, hogy kultúránk hosszú évszázadok alatt megtartó erő volt. A magyar anyanyelv pedig, nemzeti dimenzióban ennek egyetemes hordozója. Moldva közepén Magyarfaluban és a Fertő-tó partján Ruszton éppen úgy kulturális marker, mondhatni kulturális génazonosító a szó, amit szüleinktől megtanulunk, vagy amit örököltünk: mint csontjaink alakja és vérünk jellemzői. Nálunk a költő írja: „Az őssejtig vagyok minden ős!” (József A.)Kedves Barátaim!

A mellérendelő nyelv és kultúra nemzete vagyunk! Nem az alávetetteké és nem a zsarnokságé. Nyelvünkben az elsőrendű kód a szabadságé. Ez pedig legféltettebb kincsünk! Identitásképzőnk és legtisztább, egyben legártatlanabb üzenetünk a világ felé. Ahogy fogalmazhatunk: „Élni hagyjatok, szabadon!” Ezért volt ’48, ezért volt ’56, de még a nagy háborúkba is ezért vezérelt minket a „magyar igazság”. Nyelvünk, kultúránk őrködik gondolataink tisztaságán. Szavaink tiszta igaza pedig hitem szerint, előbb-utóbb áttöri azokat a falakat, melyeket elválasztásunkra építettek ellenünk és közénk.

Ez a program reményeim szerint és az itteni tanúságtevők képében megmozgatja a fiatal nemzedéket és ezáltal bizakodásra és jókedvű reménykedésére indít. Nyirő József, Wass Albert, Szabó Dezső és számos más társuk, az elmúlt fél évszázadban síron túli utóéletükben, az elhallgattatás és a kitagadottak és megbélyegzettek néma menetelésének sorsára jutott. Hátborzongató, de ugyanakkor kultúránk diadalának is bizonysága, hogy az utódállamokban verssoraiktól, írásaiktól, de még poraiktól is rettegnek egyesek. Ők ugyanis mind hitelesen és megalkuvás nélkül ma is élő alakjai a nemzeti szabadság és önrendelkezés szellemének. Életprogramjuk példakép erejű, ezért mindazok veszélyt látnak még síremlékükben is, akik rossz lelkiismerettel érkeztek a XXI. századba.Kedves Barátaim!
Kedves Diákok!

Minden stratégia, minden válságkezelő program, minden egyes lépésünk egyéni és kollektív jogaink érvényesítésére a hiteles nemzeti kultúrából sarjad és csakis onnan táplálkozhat. S, ha mi következetesen ragaszkodunk ennek szem előtt tartásához, akkor nem téveszthetjük el az irányt a határokon túlnyúló nemzetegyesítés új útjain sem.

Kívánok ezért e mai kiváló rendezvényen nagyszerű irodalmi élményeket, amelyen a magyar történelmi emlékezés mohácsai és madéfalvái után, a békés nemzetegyesítés irodalmi óráiban mindenki otthon lehet!

A 14. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt ezennel ünnepélyesen megnyitom!

Nyirő Judit leveleKedves Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület!
Kedves Tanár Úr!
Kedves prózát olvasó diákok!

Köszönettel vettem és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy 2014. tavaszán is meghívást kaptam a 14. Klasszikus Erdélyi magyar irodalom, Kárpát medencei prózafelolvasó versenyre.

Minden eddigi meghívást igyekeztem elfogadni, de ebben az évben sajnos nem lehetek köztetek. Lélekben viszont együtt leszünk, hiszen valamennyien, akik olvasnak és azok is akik hallgatják, tudják, érzik, hogy nagy nap a mai.

A Kárpát - medence szíve egyként dobog.

Kívánok a felolvasóknak örömteli, élményekben gazdag olvasást, sok sikert, a hallgatóságnak pedig kívánom, hogy a regényrészleteken keresztül, a képzelet szárnyán, eljuthassanak Székelyföldre, a Hargitára, a Küküllő partjára.

Kedves Tanár úr, kedves Ottó! Itt ragadom meg az alkalmat, hogy kifejezzem mély hálámat, áldozatos munkádért, a székely irodalom iránti vágy élesztgetéséért, ébren tartásáért! Kívánok Neked további erőt, hitet, kitartást, jó egészséget!


Nyirő József egy idézetével:

"Mehetünk nyugodtan, mert az én utamnak vége úgysem lészen. Sok kocsi elporlik alattam, de én addig meg nem állhatok, míg az én testem is valamivel magasabbra nem emeli ezt a földet."Nagy szeretettel: Nyirő K. Judit


Kérjük, osszák meg velünk élményeiket a vendégkönyvünkben!


Fényképek: Ekker Noémi


Fényképek: Anda Péter

Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2023 - Bejelentkezés
Eddig 255387 látták a honlapunkat.

2023. december 7.

1927. december 07., 96 éve:
Csíksomlyón megszületett Fodor Sándor, erdélyi magyar író, műfordító.

***