"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink

Wass Albert költészete - verselemző pályázat eredményhirdetése

2014. február 17., Kiskunhalas
WASS ALBERT KÖLTÉSZETE

verselemző pályázat

eredményhirdetése

Kiskunhalas, 2014. február 17.

„A szavak olyanok, mint kis kövek, melyeket a felszínen látsz,
de amelyek azt mutatják, hogy lent, a föld alatt nagy-nagy sziklák vannak.”


Február 17-én délután tartotta az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület a Wass Albert-verselemző verseny eredményhirdetését. A felhívásukra 3 középiskola 16 diákja jelentkezett. Valamennyien jól oldották meg a feladatot, több oldalon keresztül mutatták be Wass Albert egy-egy költeményét műértő módon.

A díjkiosztás előtt Hachbold Helga magyartanár váris diákok segítségével tartott rövid prezentációt az erdélyi író, költő életéről, munkásságáról.

A tanárnő előadásából kiderült, hogy a művész mennyire sokrétű volt. Fordulatokban gazdag élete ihlette regényeinek, verseinek többségét. Grófként született, Erdély tájain nevelkedett – nagyszerű vadász és újságíró volt. Ám a II. világháború az ő életét is megváltoztatta. Katonáskodott Ukrajnában, szörnyű harcokban vett részt. Később első feleségével és 5 gyermekével Németországba menekült a borzalmak elől, majd onnan az Amerikai Egyesült Államokba emigrált 4 fiával. Újranősült, volt tejtermelő, pincér, újságíró és egyetemi tanár is. Mindeközben rendületlenül írta regényeit, verseit – hogy felhívja az emberek figyelmét Erdély és a magyarság helyzetére. 83 évesen harmadszor is megnősült. Halála mai napig tisztázatlan – úgy vélik, 1998. február 17-én önkezével vetett véget életének.

A ma 16 éve elhunyt Wass Albert önéletrajzi írásából és verseiből a Vári Szabó István Szakközépiskola diákjai, Benedek Julianna, Luncz Tímea, Surányi Bettina és Turán Lívia olvastak fel részleteket az előadás során.

Ezt követően Bikfalvy Anna tanárnő ismertette a három tagú, magyartanárokból álló zsűri véleményét és adta át a díjakat. Beszámolójában kiemelte, hogy valamennyi versenyző egyénileg, jól felkészült módon, a helyesírásra és a külalakra is ügyelve adta be fogalmazását. A zsűri elnök idézett is a beérkezett fogalmazásokból, kiemelve azokat a mondatokat, ahol érezhető volt, hogy a diákokat miképp szólította meg a vers.

A végeredmény a következő lett: Könyvjutalmat kapott a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola 9 diákja: Farkas Edit, Gulyás László, Hevesi Laura, Keller Dorina, Mészáros Ágota, Schütz Martin, Szabó Dalma, Tóth Teodóra és Vass Alexandra.

A Szilády Áron Református Gimnáziumból két diák: Dobos Franciska Klaudia és Illés Flóra, a Kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskolából pedig Huczek Anita vehette át a jutalmat részvételéért.

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület verselemző versenyének nyertesei és az általuk elemzett versek a következők:

I.   SKRIBANEK RITA (Vári) – Wass Albert: Ébredj, magyar!
II.  JUHÁSZ DÓRA (Szilády) – Wass Albert: Magyar cirkusz
III. TÓTH ZOLTÁN (Szilády) – Wass Albert: Aki a Napba nézett.
      CSANYIK PETRA (II. Rákóczi) – Wass Albert: Hókirály

Az egyesület elnöke, dr. Döme Ottó adta át a nyerteseknek járó 10, 7 és 5 ezer Ft-os könyvutalványokat, majd zárszavában kiemelte, hogy további versenyeikre, rendezvényeikre is szeretettel várják az irodalomkedvelő középiskolás diákokat.

A rendezvényt kötetlen beszélgetés zárta.

Részletek a dolgozatokból:

„Wass Albert gondolatai örökérvényű igazságokat tartalmaznak. Nem szabad hagynunk, hogy nemzetünket valamilyen ideológiai, politikai vagy társadalmi ellentét szétzilálja. Az idők folyamán fellépő nehézségeket közös erővel kell leküzdenünk.”
(Juhász Dóra)
„Mindig van egy út, melyen jó irányba lehet indulni."
(Skribanek Rita)
„Véleményem szerint a mű varázslatos. Olvasás közben elképzeltem a szereplőket, a tájat. Beleképzeltem magam környezetébe."
(Csanyik Petra)
„Keress magadnak egy Napot, ami, vagy aki vakít, de örökkön örökké táplál melegével, nagyságával, fényével.”
(Tóth Zoltán)
Fényképek: Ekker Noémi


Fényképek: Csóti Gábor


Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2023 - Bejelentkezés
Eddig 255312 látták a honlapunkat.

2023. december 7.

1927. december 07., 96 éve:
Csíksomlyón megszületett Fodor Sándor, erdélyi magyar író, műfordító.

***