"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink

Nyirő Józsefre emlékezünk

2013. október 16., 17 óra, Kiskunhalas, Művelődési Ház


Az ERDÉLYI CSILLAGOK IRODALMI EGYESÜLET
és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.
tisztelettel meghívja Önt az egyesület bemutatkozó rendezvényére.

Irodalmi műsorunkban a 60 éve elhunyt Nyirő Józsefre,
az Erdélyi Helikon írójára emlékezünk.
A kiskunhalasi iskolák diákjai idézik fel a székely apostol életét
és olvasnak fel műveiből.

Megnyitó (Készítette: Hollósi-Simon István)


Emlékező műsor (Készítette: Halasmédia)Dr. Kövér László üdvözlő levele


Nyirő K. Judit vendégkönyvi bejegyzéseBemutatkozott az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület

2013. október 16-án szerdán tartotta bemutatkozó estjét a nemrégiben megalakult Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, mely fő céljául tűzte ki az erdélyi irodalom népszerűsítését. Első rendezvényükön a 60 éve elhunyt íróra, Nyirő Józsefre emlékeztek 60 kiskunhalasi diák szereplésével a zsúfolásig megtelt Közösségek Házában.

A műsort Bata Viola egy ismert népdallal nyitotta meg, mialatt felsorakoztak a gyerekek. A Himnusz eléneklése után Suhajda Klaudia Magyari Lajos versét szavalta el.

Ezt követően Dr. Döme Ottó, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke tartotta meg nyitóbeszédét. Ebben részletesen ismertette az egyesület megalakulásának célját és további terveit, valamint köszönetet mondott az eddigi segítőknek. Felolvasta a legfőbb támogató, dr. Kövér László levelét, melyben az Országgyűlés elnöke köszöntötte a kiskunhalasi emlékezőket, s kifejtette, mennyire fontos, hogy a gyermekek is ismerjék a székely író műveit.

„Nyirő József igazsága a hűség.
Hűség a székely néphez. Hűség a magyar nemzethez. Hűség csodálatos anyanyelvünkhöz. (…) Minden székely, minden magyar szülő adja a gyerekei kezébe Nyirő József könyveit. Ez a mi hűségünk, a mai magyarok tartozása Nyirő Józseffel szemben.”
– írta levelében.

Ezt követően Dr. Döme Ottó bejelentette, hogy a legfőbb támogatókat az egyesület tiszteletbeli tagokká fogadja, név szerint: Dr. Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, Dr. Veress Lászlót, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnökét, Fráter Olivért, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesét és Nyirő K. Juditot.

Közülük Nyirő K. Judit személyesen vehette át az erről szóló dokumentumot a színpadon. Meghatódva mondott köszönetet, majd egy részletet olvasott fel a székely apostolnak is nevezett író egyik - már az emigrációban született - írásából.

A műsor további részében a középiskolás diákok Nyirő József életrajzán keresztül ismertették a művek megírásának körülményeit, valamint idéztek híresebb írásaiból. Farkas Edit a Kopjafák című kötet előszavát, Brassó Bátor az Úz Bence című regény utolsó sorait olvasta fel. Ők ketten tolmácsolták drámai módon Nyirő végső fohászát is. Kasza Bernadett Csiky Ágnes Mária: Békés jó éjszakát című versét szavalta el, mely Nyirő József halálára íródott. Az irodalmi műsort Kiri Erika éneke zárta: a régi székely himnuszt hallhatta a közönség.

A narrátor, Gozdán Dóra ezután felkérte a halasi iskolák képviselőit, hogy helyezzék el az emlékezés virágait az író fényképe előtt. A tiszteletadást követően a 60 gyermek egymás kezét fogva szavalta el a Szózat első két versszakát, majd a nézőkkel együtt énekelték el a Székely himnuszt.

A közel egy órás műsort a közönség vastapssal jutalmazta.

Szereplők:

A kiskunhalasi iskolák diákjai, összesen hatvanan:

 • a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola
 • a Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola
 • a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola
 • valamint a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói

A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolából:

 • Farkas Edit
 • Kasza Bernadett
 • Schütz Martin
 • Szikora Noémi

A Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumból:

 • Gozdán Dóra
 • Sike Klaudia

A Kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskolából:

 • Kiri Erika
 • Lábodi Georgina

A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumából:

 • Bata Viola
 • Brassó Bátor
 • Suhajda Klaudia
 • Tóbiás Anna

A műsor létrehozásában az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagjai segítettek:
Szervező: Dr. Döme Ottó
Díszlet: Ferenczi Anna
Műsor: Hachbold Helga Rita, Bikfalvy Anna

Az egyesület tagjai, a műsor főszervezői ezúton mondanak köszönetet a kiskunhalasi általános és középiskolák igazgatóinak, és a felkészítő tanároknak, hogy segítségükkel 60 gyermek vehetett részt a rendezvényen, s közösen tiszteleghetett az író emléke előtt, egymás kezét fogva, verset szavalva, énekelve, mely nemcsak a kiskunhalasi összetartást, hanem a magyarság összetartását is kifejezi.

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület ezúton mond köszönetet mindenkinek, aki segített az eddigi munkában, s várja tagjai, illetve támogatói közé a további, segíteni szándékozó embereket, cégeket, vállalkozásokat.

Hollósi-Simon István fényképei:


Anda Péter fényképei:


Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2024
Eddig 271578 látták a honlapunkat.

2024. július 21.

***