"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink

Halason is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról

Trianoni képeslapok

2014. június 4., Kiskunhalas

Egyesületünk koszorút helyezett el
a nemzeti összetartozás napján, majd ezt követően
rövid műsort adtunk elő
a Trianoni képeslapok c. kiállítás megnyitóján.Halason is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról

Az Országzászló emlékműnél tartottak megemlékezést a nemzeti összetartozás napján, június 4-én a halasiak.

Az ünnepség délután fél 5-kor kezdődött a Himnusz hangjaival és zászlófelvonással. Ezt követően a Bibó István Gimnázium diákjai Palásti Károly tanár úr vezetésével elevenítették fel a szörnyű trianoni döntés előzményeit és következményeit. Az ünnepség végén a városi intézmények képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület nevében Hachbold Helga és Király Gábor elnökségi tagok koszorúztak. Végezetül a jelenlévők közösen énekelték el a Szózatot és a Székely himnuszt.

A halasi polgárok ezt követően a Végh-kúriában megrendezett képeslap kiállítás megnyitójára indultak, ahol egyesületünk adott műsort.


Trianoni képeslapok

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a Végh-kúriában Trianoni képeslapok címmel kiállítást nyitottak meg. Az este fél 6-kor kezdődő rendezvényen az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület szervezésében rövid műsort is láthattak az érdeklődők, valamint meghallgathatták dr. Horváth Zoltán mérnök, helytörténész beszédét is.

Végső István köszöntötte a kúriában megjelenteket. Rövid bevezetőjében ismertette a kiállítás létrejöttének körülményeit. A képeslap-gyűjtemény Sebestyén Imre tulajdona, amelyet most június 30-ig mindenki ingyen megtekinthet a Bajcsy-Zsilinszky utca 5. szám alatt.

Ezt követően az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület által összeállított műsort tekinthettek meg az érdeklődők. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola diákjai – Farkas Edit, Gulyás Etelka, Szabó Dalma és Szabó Dóra – Nyirő József Isten igájában című regényéből olvastak fel részleteket. Majd felcsendült a Határtalan dal, mely a nemzetek összefogásáról szól. A regényből elhangzott szövegeket dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke válogatta össze.

Végül dr. Horváth Zoltán helytörténész ünnepi beszéde következett. Ebben szó esett arról, szűkebb környezetünk, a Kiskunhalas környéki határhoz közeli falvak hogyan élték meg a trianoni döntést.

A megnyitó végén mindenki megtekinthette az 1900-as évek elejéről származó képeslapokat.

Fényképek: Király Gábor


Fényképek: Döme OttóFényképek: Ekker NoémiErdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2021 - Bejelentkezés
Eddig 199432 látták a honlapunkat.

2021. október 23.

1930. október 23., 91 éve:
Először adták át a Corvin-láncot és a Corvin-koszorút.

1966. október 23., 55 éve:
Bukarestben elhunyt Pakocs Károly.

***