"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink

Költészet napja

2014. április 11., Kiskunhalas

A költészet napjára emlékeztek


az Erdélyi Csillagok


A költészet napjára emlékeztek az Erdélyi Csillagok

Április 11-én ünnepeljük a költészet napját, József Attila tiszteletére, a híres költő ugyanis ekkor született. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület egy rövid műsorral emlékezett meg a jeles napról.

A Sétáló utcába vártuk azokat a verskedvelőket, akik szerettek volna akár előadóként, akár közönségként velünk ünnepelni.

Király Gábor és Döme Ottó szervezésében valósult meg az utcai versmondás a Gábriel cukrászda előtti téren. Felvezetésképpen Király Gábor egyesületi tag kvízjátékra invitálta a jelenlevőket. Aki helyesen tudott válaszolni József Attila életével kapcsolatos kérdésekre, fagyikupont kaphatott jutalmul.

Az első verset – stílszerűen – maga a szervező és narrátor, Király Gábor szavalta el, József Attila Születésnapomra című költeményét adta elő. Mi sem illett jobban nyitányként a rendezvényhez!

Ezt követően két óvodás szavalatát hallhattuk. Szabó Kocsis Ádám és Zsoldos Zsófi mindenki szívébe belopta magát.

Majd a „nagyok” jutottak szóhoz: a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Vári Szabó István Szakközépiskola diákjai álltak fel az emelvényre a népes közönség elé. Farkas Edit és Katus Nikolett tehetségéről már a prózafelolvasó versenyünkön is meggyőződhettünk, most gyönyörű szavalatukkal színesítették meg a délutánunkat. Schütz Martin versmondása után két váris lány, Hornyák Anita és Fekete Krisztina következett. Külön örömünkre szolgált, hogy ők erdélyi költők (Reményik és Wass Albert) műveiből idéztek.

A versek után felcsendült a régi székely himnusz is – Kiri Erika előadásában.

Végezetül az egyesület tagjai szavaltak. Maróti Dezső harkakötönyi költő saját versét adta elő, míg Jerémiás Béláné Reményik Sándor szép versét tolmácsolta.

A félórás rendezvény végén Döme Ottó mondott köszönetet minden résztvevőnek, és hangsúlyozta, hogy rohanó világunkban, ha csak ennyit is, de szánjuk időt az irodalomra, a könyvek és versek olvasására, hiszen ezáltal gazdagodik lelkünk.

A szervezők remélik, hogy az Egyesület híre e rendezvény által is eljut diákokhoz és felnőttekhez egyaránt, s jövőre még többen ünnepelik velük együtt a költészet napját.

Fényképek: Hachbold Helga


Fényképek: Szűcs Károly


Fényképek: Lucskai Vincze

Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2021 - Bejelentkezés
Eddig 199409 látták a honlapunkat.

2021. október 23.

1930. október 23., 91 éve:
Először adták át a Corvin-láncot és a Corvin-koszorút.

1966. október 23., 55 éve:
Bukarestben elhunyt Pakocs Károly.

***