"Avégett vagyunk a földön,
hogy egymást megismerjük,
szeressük és ezáltal
boldoguljunk."

(Nyirő József)

Legfrissebbek:"Legyünk ápolói együtt ennek a hirtelen nőtt csodálatos virágnak,
az erdélyi magyar irodalomnak."
(báró Kemény János, Marosvécs)

Képes beszámolóink

Erdélyi karácsony

2013. december 18., Kiskunhalas
Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület
ERDÉLYI KARÁCSONY
felolvasó estet rendez.

Időpont: 2013. december 18., szerda 17 óra
Helyszín:Martonosi Pál Városi Könyvtár

Erdélyi karácsony címmel rendezett felolvasó estet az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület szerda este a könyvtárban. A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy az év végi hajrában, az ajándékvásárlások közepette megálljunk kicsit, s lelkünket is felkészítsük az ünnepekre. A szervezők családias hangulatú estre hívtak mindenkit, hogy a karácsonyfát körbeülve meghitt légkörben hangozhassanak el a kedvenc versek, novellák.

Dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy az igazi ünneplés legfőbb kelléke a szeretet, s ez a székely nép lelkéből sosem hiányzik. Ezért olyan szívhez szólóak a székely írások, melyekből az est folyamán többet is hallhattunk.

Óvodástól a nyugdíjasig közel 10-en olvastak fel vagy szavaltak. Kövecses Iza és Fanni egy-egy verssel készült, a tekós diákok Nyirő-novellákat tolmácsoltak, Maróti Dezső harkakötönyi költő pedig a saját műveit hozta el, amit ő és családtagjai mutattak be. A Petőfi Irodalmi Kör tagjai is verset adtak elő. Anda Péter kedvenc novelláját, Ferenczi Anna és Jerémiás Béláné kedvenc versét osztotta meg a hallgatósággal. A felolvasóest végén kürtös kiflivel és üdítővel látták vendégül az egyesület tagjai a közönséget.

Az est folyamán kapták meg ajándékaikat a korábbi Nyirő-emlékest szereplői is: az Erdélyi Helikon - Marosvécsi Kemény Alapítvány kiadványát, a Várvédő című irodalmi füzetet, mely erdélyi írók, költők műveit tartalmazza. Ezt maga Kemény Endre, báró Kemény János unokája dedikálta névre szólóan a diákoknak.

Az egyesület következő eseménye január 7-én lesz a Közösségek Házában, ahol a madéfalvi vérengzés 250. évfordulójára emlékeznek majd.

Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület © 2013-2020
Eddig 169101 látták a honlapunkat.

2020. július 4.

1931. július 04., 89 éve:
VI. helikoni találkozó megnyitója.

1941. július 04., 79 éve:
Elmaradt XV. helikoni találkozó.

***